We leven in een samenleving waarin initiatieven en ontwikkelingen meer en meer vanuit de samenleving komen. Dit noemen we ook wel de participatiesamenleving. Ook in onze gemeente herkennen we dat. Samen met dorpsbelangen, inwoners, ondernemers, woningcorporaties, de Gebiedscoöperatie Westerkwartier en andere overheden zoals Waterschappen en provincie, willen we ideeën realiseren. En als plannen worden ontwikkeld en gerealiseerd, dan heeft dat vaak gevolgen voor de fysieke leefomgeving. Voor ieder idee, plan of project is immers een tastbare plek nodig. In deze Omgevingsvisie zult u vaak de term “fysieke leefomgeving” tegenkomen. Onder fysieke leefomgeving verstaan wij “de omgeving die wij kunnen zien, horen, ruiken of voelen”.
Wij willen dat het Westerkwartier een actieve, gastvrije en saamhorige samenleving is, die zich kenmerkt door sociale veerkracht en leefbaarheid. Dit bereiken we door als gemeente, te kiezen voor een faciliterende rol. We kiezen minder vaak voor een rol waarbij wij alleen aan het stuur staan en zelf volledig regie voeren. We bewegen mee met maatschappelijke ontwikkelingen, en trekken graag als partner op met onze inwoners, bedrijven en organisaties. Geen gemeente dus die vooral zelf alles bepaalt, controleert en stuurt, maar een overheid die liefst samenwerkt, meedenkt en meehelpt en daarmee faciliteert. Als gemeente willen we ontwikkelingen faciliteren die aansluiten bij de ambities uit deze Omgevingsvisie. Bij het realiseren van die ambities spelen onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners een belangrijke rol.
Daarbij horen ook minder, maar rechtszekere regels waar dat kan en het kiezen voor maatwerk. Daarbij gaan we uit van vertrouwen. Vertrouwen dat onze inwoners en bedrijven de goede dingen willen doen met aandacht voor de omgeving in brede zin: zowel de fysieke als sociale omgeving.
En dat is precies wat deze Omgevingsvisie wil uitstralen: minder regels, meer maatwerk. We zullen niet aan situaties ontkomen waarbij we wel degelijk het heft in eigen handen moeten nemen (met het oog op het waarborgen van een gezonde en veilige leefomgeving) en duidelijk regie voeren, maar samenwerken en verbinden is voor ons de basis.
Vanzelfsprekend houden we onze rol als uitvoerder van wettelijke taken. Het spanningsveld tussen partner zijn en uitvoerder van wettelijke taken, vraagt een andere manier van werken.